27 اسفند 1399 - 11:37

آخرین وضعیت کووید ۱۹ در ایران | کاهش چشمگیر رعایت پروتکل‌ها/ تا اطلاع ثانوی از ارایه خدمات به گردشگران معذوریم + نقشه و نمودار

امسال هم مثل سال گذشته بازهم تعطیلات نوروز تحت تاثیر ویروس منحوس قرار گرفته و هموطنان و البته مسئولان ناچار به برنامه‌ریزی‌های متناسب با شرایط شده‌اند.
کد خبر : 8667

پایگاه رهنما:

کمی بیشتر از یکسال است که ویروس منحوس با تمام گرفتاری‌هایش وارد کشورمان شده و به قول معروف تمام برنامه‌ریزی‌ها بخصوص برنامه‌ریزی شب عید را دستخوش تغییراتی کرده است؛ اما برنامه‌ریزی شب عید در میان ما ایرانی‌ها موضوعی است که به این سادگی‌ها دستخوش تغییر نمی‌شود.

واقعیت اینجاست که از اوایل اسفند گذشته تا امروز که رسماً ورود ویروس منحوس به کشورمان تایید شد و هر چند وقت یکبار به دلیل جهش‌های ناگهانی آن مشکلاتی مضاعف به‌وجود آمد هموطنان جسته و گریخته همراه دستورالعمل‌ها و پروتکل‌های بهداشتی زندگی خودشان را با شرایط کرونایی وفق داده‌اند؛ اما ظاهرا طولانی شدن حضور ویروس منحوس کرونا که به تازگی نوع انگلیسی آنهم وارد کشور شده طاقت هموطنان را کم کرده و امسال در آستانه ورود به قرنی جدید و  نوروز 1400 مشکلات موجود را به فراموشی سپرده‌اند.

رعایت پروتکل‌ها به 60 درصد کاهش یافته است

این درحالی است که عادی انگاری شرایط کرونا در کشور آنهم در روزهای پایانی سال که اصولاً جنب و جوش تازه‌ای در کوچه و خیابان یا حتی در داخل منازل برای استقبال از سالی جدید برپاست می‌تواند زیر سایه ویروس کرونای انگلیسی مشکلاتی دوچندان به جامعه ایران تحمیل کند.

به گفته مسئولان بهداشت و درمان ایران مقابله با ویروس منحوس توسط کادر درمان کشور از ابتدا تا امروز عاملی بوده تا این روند فرسایشی علی‌رغم میل باطنی سربازان خط مقدم سلامت کشورمان ارایه خدمات را تحت تاثیر قرار داده و درصورت صعودی شدن دوباره تعداد مبتلایان بازهم شاهد مرگ و میرهای سه رقمی در سراسر کشور باشیم.

فرسودگی کادر درمانی کشور با توجه به شدت سرایت ویروس انگلیسی نکته‌ای است که اکنون در برخی از شهرستان‌ها بخصوص در استان خوزستان کاملا مشهود و نتایج آن نیز مشخص بوده بنابراین بهترین راهکار همچنان برای مقابله با کرونا رعایت پروتکل‌های بهداشتی آنهم بسیار سختگیرانه‌تر از گذشته است.

اما ظاهرا در چنین شرایطی افزایش بار ترافیکی خیابان در کلانشهرها، تجمع قابل توجه در مراکز خرید، حجم بالای مسافران در وسایل نقلیه عمومی نشان می‌دهد که انگار سایه سنگین خطرات ویروس کرونا در جامعه نادیده گرفته شده و مردم بی‌خیال مشغول تدارک برنامه‌های نوروزی خود رفته‌اند که شاهد مثال آن هم اعلام رسمی کاهش رعایت پروتکل‌های بهداشتی به میزان 60 درصد است.

البته نباید فراموش کرد که این آمار میانگین کشوری است و در برخی شهرستان‌ها بخصوص شهرستان‌های استان خوزستان، سیستان و بلوچستان، کهگیلویه و بویراحمد و البته استان‌های شمالی این آمار بسیار پایین‌تر و البته نگران کننده‌تر است.

بنابراین حالا که به از دیروز علی‌رغم تمام هشدارها و محدودیت‌های ایجاد شده مسئولان شاهد آغاز سفرهای نوروزی در کشور شده‌ایم بهتر است حداقل طبق دستورالعمل‌های ارایه شده ستاد ملی مقابله با کرونا پروتکل‌های بهداشتی را درنظر داشته و مانع از افزایش بار بر دوش کادر درمانی کشورمان باشیم.

آمارها چه می‌گویند؟

براساس انتشار آمارهای رسمی تا دیروز 26 اسفند 1399 با تأیید ابتلای 8380 نفر از هموطنان به بیماری کرونا از ابتدای همه‌گیری تا همین تاریخ یک میلیون و 763 هزار و 313 نفر به این بیماری مبتلا شده‌اند که از این تعداد متأسفانه با فوت 97 نفر در روز گذشته 61 هزار 427 نفر از هموطنان قطعاً به دلیل ابتلا به بیماری کرونا از دست رفته‌اند.

بررسی‌های تخصصی نشان می‌دهد فراز و فرودهای همکاری مردم با پروتکل‌های تعیین شده باعث شده تا در دوره‌هایی نرخ ابتلا و بهبودی در شرایط مناسبی نسبت به قبل قرار گیرد اما در دوره‌هایی که عادی‌انگاری از سوی هموطنان شدت گرفت شاهد صعودی شدن تمامی آمارها بخصوص در زمینه فوت افراد بوده‌ایم. به صورتی که نرخ مرگ و میر در ایران هم اکنون 3.9 درصد تعیین شده درحالی که این نرخ در دهکده جهانی 2.7 برآورد شده است.

البته نباید فراموش کنیم که آشنایی بیشتر کادر درمانی با عملکرد این ویروس منحوس از ابتدای آغاز همه‌گیری در کشورمان و به اشتراک گذاشته شدن دستاوردهای نوین پزشکی در سایر کشورها باعث شده تا در دوره‌هایی نرخ بهبودی فاصله معناداری با استانداردهای بین المللی داشته باشد اما هم اکنون آمارها و اطلاعات نشان می‌دهد نرخ بهبودی در ایران 96.1 درصد و در دهکده جهانی 97.3 درصد است که درصورت همکاری بیشتری هموطنان در رعایت پروتکل‌های بهداشتی و کاهش بار سنگین مقابله با بیماری از دوش کادر درمانی قطعا این درصد در کشورمان بهبود یافته و به استانداردهای بین‌المللی نزدیک خواهد شد.

 فهرست شهر‌های قرمز کرونا:

شهر‌های آبادان، اهواز، بندر ماهشهر، خرمشهر، دزفول، دشت آزادگان، رامهرمز، شادگان، شوشتر، کارون و هویزه در وضعیت قرمز قرار دارند.

فهرست شهر‌های نارنجی کرونا:

همچنین شهرهای خاتم در استان یزد، نهاوند در استان همدان، بندر خمیر در استان هرمزگان، خمین در استان مرکزی، درود و پلدختر در استان لرستان، دیوان دره در استان کردستان، زرین دشت و ارسنجان در استان فارس، مسجد سلیمان، شادگان، دشت آزادگان، خرمشهر، بهبهان، باوی، باغملک، ایذه، اندیمشک، امیدیه، در استان خوزستان، سامان در استان چهار محال و بختیاری، گناوه و کنگان و دیلم در استان بوشهر، دهلران در استان ایلام، گلپایگان در استان اصفهان، نقده و ماکو ، چایپاره و ارومیه در استان آذربایجان غربی، عجب شیر و سراب در استان آذربایجان شرقی در وضعیت نارنجی کرونایی هستند.

طبق دستور مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا سفر به شهرهای قرمز و نارنجی کاملا ممنوع است اما سفر به شهرهای آبی و زرد با رعایت کامل شیوه نامه‌ها و نکات بهداشتی امکان پذیر خواهد بود.

از ارایه خدمات به گردشگران تا اطلاع ثانوی معذوریم

بنابراین اگرچه همه مسئولان تاکید دارند هموطنان فعلاً از سفرهای نوروزی چشم پوشی کرده و در شهرهای خود این تعطیلات را بگذرانند؛  با توجه به اینکه از نظر قانونی محدودیتی برای سفر به مناطق زرد و آبی از نظر کرونایی وجود ندارد گروهی از مسئولان استانی در مناطق زرد و آبی کرونایی با استفاده از اختیارات قانونی خود تلاش کرده‌اند بدون اینکه ممانعتی از ورود گردشگران و مسافران نوروزی ایجاد کرده باشند، برخی از خدمات را محدود کرده‌اند.

به عنوان مثال در برخی استان‌ها کلیه بوستان‌ها و مراکز تفریحی بسته بوده و خدماتی به مسافران ارایه نمی‌کنند، همچنین امکان کمپ زدن و اقامت مسافران در برخی شهرستان‌ها وجود ندارد و تلاش شده تا مسافران یا به صورت عبوری از شهر گذر کنند یا اینکه در محل اقامت از پیش تعیین شده خود ساکن شوند. البته در بسیاری از شهرهای ساحلی نیز همین شرایط مدنظر قرار گرفته شده و دراستان‌های جنوبی که هم اکنون هوای مطبوع بهاری امکان آبتنی به مسافران داده باز هم محدودیت‌هایی وجود دارد که باید به توصیه‌های مسئولان دقت نظر داشته باشید. به این ترتیب مسافران نوروزی در این شهرها نباید انتظار دریافت خدمات داشته باشند.

بیشتر بخوانید


انتظار دریافت خدمات از این صنوف را نداشته باشید

به‌هرحال با تمام موارد مطرح شده و اهمیت منتفی کردن سفرهای نوروزی امسال تا عادی شدن شرایط اگر بازهم قصد سفر کرده‌اید فراموش نکنید قوانین فعالیت اصناف در شهرها براساس رنگبندی کرونایی آنها اینگونه است؛  در شهرهای قرمز گروه‌های شغلی 2، 3 و 4 و در شهرهای نارنجی گروه های شغلی 3 و 4 حق فعالیت ندارند.

در این زمینه علاوه بر نهادهای بهداشتی؛ اتاق اصناف تمامی استان‌ها برای مدیریت شرایط در شهرها برنامه‌ریزی کرده‌اند و با بازرسی‌های ویژه برای جلوگیری از گسترش بیماری کرونا در جامعه مانع از فعالیت مشغال گروه‌های تعیین شده براساس رنگبندی شهرستان‌ها خواهند بود و درصورت تخلف واحدهای صنفی کاملا براساس قانون با آنها برخورد خواهد شد.

 فهرست مشاغل گروه دوم

بوستان‌ها و مراکز تفریحی؛  پاساژهای سربسته و سرباز، بازارهای سرپوشیده، مراکز خرید و فروش بزرگ غیرمواد غذایی و بازارهای موقت؛ بازارها و نمایشگاه‌های فروش انواع خودرو، مراکز شماره‌گذاری اتومبیل؛ باشگاه‌های ورزشی، سالن‌های بدن‌سازی ، آرایشگاه‌های مردانه؛ مراکز فروش لوازم آرایشی و بهداشتی؛ مراکز فروش فرش و موکت، لوازم خانگی، پارچه، پرده، مبلمان، تزیینات داخلی؛ مراکز فروش کادویی، اسباب بازی، لوازم‌التحریر؛ مراکز فروش انواع پوشاک، کیف و کفش، خرازی، خیاطی؛  آتلیه و عکاسی؛  آژانس مشاور املاک؛ خدمات چاپ دیجیتال؛ مراکز تهیه و طبخ غذا با پذیرش مشتری، قهوه‌خانه‌ها با عرضه مواد دخانی؛ قنادی و شیرینی پزی تر و خشک، آب میوه و بستنی فروشی و مشاغل مشابه.

 فهرست مشاغل گروه  سوم

مدارس، دانشگاه‌ها، حوزه‌های علمیه، آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای، زبان‌سراها، آموزشگاه‌ها و کتابخانه‌ها، مهدهای کودک، استخرهای سرپوشیده، سینما و تئاتر، موزه‌ها و باغ موزه‌ها، تالارهای پذیرایی، آرایشگاه‌های زنانه و سالن‌های زیبایی

 فهرست مشاغل گروه چهارم

همایش‌ها، مراسم اجتماعی، فرهنگی و مذهبی، مدارس شبانه‌روزی، باشگاه‌های ورزشی مربوط به ورزش‌های پربرخورد، از جمله کشتی، کاراته و جودو، کافه‌ها، چایخانه‌ها و قهوه‌خانه‌ها با عرضه مواد دخانی، باغ وحش‌ها، شهربازی‌ها و مراکز تفریحی آبی؛

علایم را بشناسید

اگرچه بارها درباره علائم هشداردهنده ابتلا به کرونا از سوی متخصصان مطرح شده است اما بد نیست حالا که بار سفر نوروزی بسته‌اید دوباره به این موارد اشاره شود که درصورت مواجه شدن با آن برای مقابله آمادگی کامل داشته باشید و بدون فوت وقت به اولین مرکز درمانی مراجعه کنید.

بطور کلی علایم تنفسی و همینطور هر مشکل جدید از جمله خستگی، کوفتگی، تب، لرز، علایم گوارشی و بی اشتهایی را حتما باید به عنوان ابتلا به کرونا در نظر گرفته شود و براساس آن برنامه‌ریزی‌های اولیه از سوی همراهان انجام شود که مقدمه همه آنها قرنطینه کردن و دوری از ارتباط بیشتر با فرد مشکوک است؛ به این دلیل که با درنظر گرفتن ورود ویروس جهش یافته انگلیسی به ایران باید فرض براین باشد که فرد مشکوک مبتلا به کروناست.

به این ترتیب اگر تب، لرز و مشکل بالینی جدیدی برای فردی ایجاد شد (در اسرع وقت حتی قبل از ویزیت پزشک و آماده شدن نتایج آزمایشات) حتماً در اولین فرصت قرنطینه را آغاز کرده و حداقل10 روز تماس نزدیک با هیچ کسی نداشته باشد. لازم به یادآوری است که استفاده از ماسک مناسب و شستشوی متناوب دست‌ها به شیوه بهداشتی الزامی و یکی از کلیدی‌ترین راهکارها برای مقابله با این بیماری تا امروز است.

برای خودتان نسخه نپیچید

کارشناسان بهداشت و درمان براین باورند که متأسفانه بسیاری از هموطنان با توجه به فرهنگی که در کشورمان حاکم است اقدام در برخی موارد خوددرمانی کرده و با استفاده از داروهایی تلاش می‌کنند علائم بیماری را کاهش دهند که این رویه درباره بیماری کرونا بسیار نگران کننده است و می‌تواند عواقب خطرناکی برای افراد ایجاد کند.

به همین دلیل توصیه و تاکید متخصصان براین است که در هیچ زمینه‌ای هموطنان اقدامات خودسرانه‌ای انجام ندهند و به قول معروف برای خود یا دیگران اقدام به پیچیدن نسخه نکنند؛ چون در شرایط همه‌گیری کرونا این امر دقیقاً باعث افزایش تعداد تلفات ناشی از بیماری کووید 19 خواهد شد.

متخصصان معتقدند مراجعه به موقع و آغاز روند درمانی اصولی و براساس آخرین دستاوردهای پزشکی در همه‌گیری کرونا می‌تواند کلیدی‌ترین راهکار برای حفظ جان بیماران در شرایط فعلی باشد چون براساس آمار نرخ بهبودی در ایران 96.1 درصد برآورد شده است که چیزی کمی بیشتر از یک درصد با استانداردها و آمارهای بین‌المللی یعنی 97.3 درصد فاصله دارد.

منبع: تسنیم

ارسال نظرات